Skip to main content

APRS - switching off.. .. switching back on!

I'm switching off all my APRS equipment as of today. Just have been told that 9W's AA has no F1D/F2D in the emission code table, hence is not legal to transmit digital over 2m/VHF. I'm taking down all my previous postings on APRS so that they will not confuse the rest of us and I'll take them back online after the issue has been resolved.

Update: Just realised that even 9M's AA does not have this 'Digital' mode too.


Update 2: As of today, we've got a very good backing saying that it is not illegal to work on APRS. I'm turning back on my APRS digi/igate .. and my mobile too!

Comments

myHeliPad said…
sapa cakap mid mcmc ke? kalau kita tak bleh operate APRS sapa lagi, kot ada kelas lain selain dari 9m2 & 9w2...!??

kalau ikut buku SoP yg dah ketinggalan zaman tu memang tak ada:

Kelas A (9m2): Class of emmission A1A, A2A, A3E, F1A, F2A, F3E, J3E, R3E, A3C, C3F.... Read More

Kelas B (9w2): Class of emission A3E, F1A, F2A, F3E, J3E, R3E.

F2D tak ada, bermakna kelas A pon tak bleh pakai APRS. hampeh...

ada kelas baru kot bagi kampeni jual alarm kereta...
Zek@9w2pro said…
Terbantut ler
9W2TPT said…
We'll try to get this issue resolve for sure.. but it seems those from the umbrella organisation need to do something about it .. ikan bilis macam kita nih.. cam menyalak bukit jeler..
Anonymous said…
Akibat Persatuan induk terbiar - hampeh!!
Anonymous said…
Salam Mid,

Tak heran bende ni berlaku. Sungguhpun Bob Bruniga duk experiment idea APRS ni dari tahun 70an, cuma around 1998 baru Kenwood keluarkan rig dengan APRS capability. Dan 1998 CMA baru nak buat. Masa tu ham yg ada kat sini pun mungkin tak terfikir pasal APRS, kalau tahu pun mungkin tak minat. Kalau kita tengok sejarah 60-70an kebanyakan ham operate HF SSB or CW. VHF pun lewat 70an baru sampai sini. 9M2RUK =1975. 1978 ham ada dalam 250 orang. Itu pun berapa kerat yang mampu VHF. 1997 baru keluar 9W2. Lepas tu baru ham population bertambah. Masa tu dapat FM mode + voice pun dah gah. Besar kemungkinan Idea APRS ni bleh kata tak sampai sini lagi masa CMA98 digubal & masa Guidelines for Amateur Radio in Malaysia (Guidelines) tu dibuat., Sebab tu F1D/F2D tak dimasukkan dlm class of emission utk 9M / 9W.

Memang ada banyak loopholes dlm Amateur Radio Service. Satu daripadanya dan amat menyedihkan ialah berkenaan Reciprocal license. Kenapa ramai ham duk bantai pemegang reciprocal license, kenapa tak duduk dengan MCMC dan get rid of the loopholes? Begitu juga dengan penggunaan Echolink. Guidelines tak de sebut apa yang boleh dan tak boleh buat dengan Echolink. Bila kita guna Echolink, maka adalah suara-suara yang akan menghentam dibelakang. Silap haribulan kita kena *&^%$ kang pasal link repeater ke Echolink tanpa kebenaran. Ha ha ha ha ..

Guidelines tu memang SANGAT PERLU diperbaiki. Soal nahu tu aku tak nak komen. Tapi kita duk kata SOP .. SOP, cuba cari dari kulit depan sampai ke muka terakhir guideline tu ada tak dia sebut Standard Operating Procedure (SOP)? Kebetulan pulak perkataan "guidelines" tu implikasinya tak sama dengan SOP.

Akhir sekali, aku setuju dengan apa yang hang cakap. Kita ni ikan bilis ... IARU tak recognise plak tu. Tapi kalau MCMC nak bayar aku untuk edit Guidelines tu ... anytime ... ha ha ha ...

Wasalam.
Anonymous said…
selamat tinggal APRS, baru nak cuba TNC Bob Bruniga, dah tak bleh main, hampessss
9W2TPT said…
Ok guys, we've got a good backing from 9M2SS.. so I'm turning back my digi & igate.. and will roam around with APRS on too..!
antara metal said…
slm rakan2 ham... nak mintak tolong sape yg ader juak kit aprs yek?? harap info rakan dpt membantu 73
antara metal said…
slm... rakan2. nak tanyer saper yg ader jual kit aprs yek?? harap rakan2 ham dapat membantu 73

Popular posts from this blog

Raspberry Pi + svxlink = Low power echolink node

What is the easiest way to get echolink node up and running on raspberry pi? Surely, get a premade image which has everything inside. I've created one image which can fit into 2GB SD card for this, just follow the following steps to get it up and running:

For hardware, you need to have the following:
Raspberry Pi for sure, with a minimum 4GB SD cardA USB echolink interface, can be commercially sourced or DIY. There are many DIY schematics out there that you could follow.  Here is the configuration on how to get the things working together, courtesy of svxlink.de website:

For software:
Download the following prepared image from google drive, it is based on raspbian-2015-02-16 image and has pre-installed svxlink-14.08. raspi-wheezy-svxlink.img.zipUnzip the file and copy it to your SD card using the following instructions that can be found here.Boot up the RasPi, if you do not have an HDMI monitor, you may want to access the RasPi from your terminal emulator (putty or the like), connec…

Configuring TechniColor TG784N V3 (Maxis issued broadband router) to use different DNS servers

Previous write up deleted. It seems to change the DNS servers in as shown on the status, but it does not really work.

Check the following website, this seems to work:

http://www.o2help.co.uk/router-change-dns/

This can be done from the WEB GUI too, go into the following configuration path:


In my example above, I'm using paid service unblock-us instead of google public DNS servers.

Debugging DMEE

I've come across many posting on the Internet (via google search), people asking on how to debug a DMEE for payment program. One of the few suggestion was to create a user exit just before the node that we would like to debug and put our breakpoint there. It seems that SAP has built-in this feature without needing us to create a user exit (available in ECC 6, have no idea if this is available on prior releases). Here is how you can put your breakpoint without any coding.

1. Display your DMEE tree using transaction: DMEE_DEBUG.


2. Click on the node that you would like to debug.
3. Go to conditions tab, you could see the Set Breakpoint button. Click to set.



4. Run the SAPFPAYM and specified the payment run date/id, payment format etc. SAP will stop at the node which you point your breakpoint at, as in 2.
5. To remove your breakpoint, just run the DMEE_DEBUG again, there is an option to delete all own breakpoints or all.